Загальні відомості про аліменти. Відмінність між аліментами та додатковими витратами.

Слід розрізняти, що згідно з нормами сімейного кодексу, розрізняється два види стягнень:
- аліменти (грошові зобов’язання між членами однієї сім’ї, які виплачуються упродовж певного часу);
- додаткові витрати на утримання особи, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини,  хворобою, каліцтвом тощо). Вимоги про стягнення додаткових витрат  подаються окремо від аліментів.


Аліменти( лат.  alimentum — харчі, продовольство) — обовязок утримання у визначених законом випадках одним членом сім'ї інших, які потребують цього. Проводяться або за згодою, або в судовому порядку.Аліменти не можна подарувати, заповісти або передати права на них третім особам.

На аліменти мають право:
1. Мати\батько на утримання дитини до досягненню нею повноліття (18 років).(Аліменти на неповнолітню дитину)
2. Повнолітня дочка, син, що продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги.
В цьому випадку аліменти  сплачуються за умови, що батьки можуть надати матеріальну допомогу і виплачуються до досягненню дитиною 23 років або до моменту закінчення навчання. (Аліменти на повнолітню дитину).
3. Той з подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надати матеріальну допомогу. (Аліменти на одного з подружжя).
4. Батьки, які є непрацездатними.У цьому випадку повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, шляхом сплати аліментів та оплати додаткових витрат непрацездатних батьків. (Аліменти на утримання батьків).

Аліменти сплачуються:
1. За рішенням суду;
2. Добровільно;
3. За договором між між батьками про сплату аліментів на дитину (аліментарний договір).

Визначення розміру аліментів:
1. Частка від заробітку (доходу). Призначається за рішенням суду. Цю форму використовуються у випадку,якщо особа, з якої мають стягувати аліменти, має стабільний дохід (Заробітна плата, пенсія, соціальна допомога, інше).
2. У твердій грошовій сумі (конкретна сума грошей). Розмір аліментів у твердій грошовій формі призначається судом у випадку, якщо особа, з якої мають стягувати аліменти, не має стабільного доходу. (зареєстрований як ФОП, працює за цивільно-правовими договорами та інше)
3. У випадку сплати аліментів за аліментарним договором, розмір аліментів визначається в самому договорі за домовленістю сторін. Аліментарний договір укладається письмово і посвідчується у нотаріуса.
Немає жодного коментаря
Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі.