Порядок розірвання шлюбу в судовому порядку за наявності неповнолітніх дітей

Розірвання шлюбу в судовому порядку.

Розірвання шлюбу в судовому порядку здійснюється у таких випадках:

а)за заявою обох із подружжя, яке має спільних неповнолітніх дітей (крім випадків, коли один із подружжя визнаний судом зниклим  безвісти, недієздатним);
б)відсутня згода одного з подружжя на розірвання шлюбу;в)один із подружжя, незважаючи на відсутність у нього заперечень, ухиляється від розірвання шлюбу в органі РАЦС (наприклад, відмовляється подати спільну заяву);г)якщо місце проживання одного з подружжя невідоме.



Важливо! Позов до суду про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини і протягом одного року після народження дитини, крім випадків,коли один із подружжя здійснив протиправну дію, що містить ознаки злочину щодо іншого з подружжя або дитини. Винятком може бути ситуація, коли шлюб розривається протягом вагітності дружини,якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою. 

Також чоловік і дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року в таких випадках:
а)батьківство щодо неї визнане іншою особою;б)за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини.
 

Подання позову про розірвання шлюбу.

З позовом про розірвання шлюбу до суду може звернутися один із подружжя або опікун недієздатного члена подружжя. Позов про розірвання шлюбу подається в суд за місцем проживання відповідача. 

Увага!Існують випадки, коли позов про розлучення подається за місцем проживання того, хто звертається до суду з позовом (тобто заявника), а саме:

• якщо на утриманні заявника перебуває малолітня або неповнолітня дитина;

• він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.
При цьому в усіх перелічених вище випадках заявник маєподати до суду відповідні підтверджуючі документи (довідка ЖЕКу, довідка про стан здоров’я тощо).

До заяви додають:
·        у двох примірниках копії паспорта,
·        свідоцтва про укладення шлюбу,
·        свідоцтв про народження дітей,
·         інші можливі документи,
·        квитанцію про сплату судового збору.  

Судовий розгляд

1.  Справа про розірвання шлюбу розглядається, якправило, за участю обох із подружжя, навіть якщо від їх імені виступають
представники.
2.   Якщо справа розглядається за відсутності одного зподружжя, то такий розгляд можливий у виняткових ситуаціях за погодженням суду.
3.   За загальним правилом справи про розірвання шлюбурозглядаються під час відкритого судового засідання за присутності обох із подружжя.Можливі ситуації (здебільшого у зв’язкуз оголошенням різних сторін інтимного життя подружжя), за яких розгляд справ з мотивованого визначення суду проводиться в закритому режимі. Звернутись із проханням про це може один із подружжя. Також можна просити суд розглянути справу за відсутності подружжя.

Увага!Термін для оголошення судом рішення про розірвання шлюбу — один місяць. Протягом цього часу подружжя може переглянути свої взаємини, досягти примирення і відкликати заяву про розірвання шлюбу.
Суд має право відкладати розгляд справи для примирення подружжя, особливо якщо в подружжя є неповнолітні діти. У межах шестимісячного терміну для примирення суд може повторно відкласти розгляд справи чи скоротити цей термін.
У разі якщо після закінчення встановленого терміну заява від подружжя про припинення справи не надійшла і сторони в судове засідання не з’явились, суд має право залишити справу без розгляду. Якщо після спливу встановленого судом
строку на примирення чоловік і дружина дійдуть згоди щодо продовження шлюбу, провадження у справі припиняється на підставі поданої ними заяви. 

Для винесення судом рішення про розірвання шлюбу необхідні такі підстави:

а)встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження родини неможливі та це суперечить інтересам одного з подружжя й інтересам їхніх дітей;
б)заходи щодо примирення подружжя виявилися безрезультатними (якщо були вжиті);в)подружжя (один із них) наполягають на розірванні шлюбу. У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набуття чинності рішенням суду про розірвання
шлюбу. 

Зверніть увагу! Рішення суду про розірвання шлюбу є остаточним документом, що підтверджує факт розірвання шлюбу. Йти у відділ державної реєстрації актів цивільного стану,щоб зареєструвати це рішення і отримати свідоцтво про розірвання шлюбу, не потрібно!

Завантажити зразок позову про розірвання шлюбу за наявністю неповнолітніх дітей
Немає жодного коментаря
Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі.