Безоплатна правова допомога у кримінальному провадженні

Чи знаєте Ви, що починаючи з 1 січня 2013 року маєте не лише право але і реальну можливість скористатися безоплатною правовою допомогою за рахунок держави під час участі у кримінальному провадженні?


Так, з початку поточного року в усіх областях України активно діють Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їх основним завданням є надання допомоги затриманим, підозрюваним та обвинувачуваним у кримінальному провадженні кваліфікованими адвокатами. Така допомога надається у двох випадках:
  1. під час затримання. Якщо особу затримано за підозрою у вчиненні злочину, вона вже має право на безоплатну правову допомогу незалежно від рівня своїх доходів. Важливо знати, що особа вважається затриманою з моменту коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (ст.209 КПК України). Під час здійснення затримання, уповноважені службові особи завжди зобв'язані повідомляти про це відповідний Центр по наданню безоплатної вторинної правової допомоги та викликати до такої особи адвоката. Але для більш ефективного захисту своїх прав, у випадку, якщо Вас або когось з Ваших близьких було затримано уповноваженими службовими особами негайно вимагайте адвоката або самостійно телефонуйте за номером: 0 800 21 31 03 (цілодобово). До моменту з'явлення адвоката Ви маєте право нічого не говорити та не забов'язані нчого підписувати;
  2. під час здійснення кримінального провадження. Особа визнана підозрюваною або обвинуваченою у вчиненні злочину має право на залучення захисника, що надаватиме безоплатну правову допомогу у випадку:
    а) підозри або обвинувачення особи у вчиненні особливо тяжкого злочину;
    б) підозрювана або обвинувачена особа на час вчинення злочину мала вік менше ніж 18 років або їй зараз менше ніж 18 років;
    в) внаслідок психічних або фізичних вад особа не здатна повноцінно здійснювати свій захист;
    г) особа не володіє українською мовою;
    ґ) до особи мають намір застосувати примусові заходи медичного характеруу зв'язку із психічним захворюванням;
    д) у разі, якщо особа заявила клопотання про залучення захисника за призначенням, але за відсутністю коштів чи з інших об'єктивних причин не може його залучити самостійно.
ПАМ'ЯТАЙТЕ, в разі затримання уповноваженими службовими особами одразу ж вимагайте захисника-адвоката або телефонуйте за номером: 0 800 21 31 03. Допомога адвоката здійснюється цілодобово та абсолютно безплатно! В подальшому, при оголошенні підозри або пред'явленні обвинувачення у разі неможливості оплатити послуг адвоката, Ви маєте право заявити клопотання про залучення захисника за призначенням за рахунок держави.

Знайте свої права та використовуйте усі засоби захисту передбачені законом!
14 жовтня 2013 р. 19:38:27 Валерія Коломієць Статті в Інше
Немає жодного коментаря
Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі.