Створення ОСББ. Частина друга - реєстрація ОСББ

Відповідно до Закону України “Про об'єднання співласників багатоквартирного будинку” державна реєстрація ОСББ проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.  Хочемо відмітити, що ОСББ вважається утвореним з дня його державної реєстрації.



Тобто датою утворення ОСББ є дата внесення відомостей у державний реєстр, а не дата проведення Установчих зборів.На стадії проведення Установчих зборів членами ОСББ визначається уповноважена особа ОСББ, яка здійснюватиме усі реєстраційні дії.

1. Проведення реєстрації ОСББ у державного реєстратора

Для проведення державної реєстрації ОСББ,  уповноважена особа повинна особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документівподати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:
1) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації ОСББ. Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами; 
2) примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про створення ОСББ (протокол Установчих зборів). Рішення, що викладене у протоколі Установчих зборів приймається на Установчих зборах шляхом поіменного голосування і оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, у протоколі із зазначенням результату голосування (“за” чи “проти”).Цим рішенням Установчі збори вирішують створити ОСББ і затверджують його Статут, назву та обирають повноважну особу для подальшого проведення державної реєстрації ОСББ;
3) два примірники  затвердженого на Установчих зборах Статуту ОСББ - прошиті, пронумеровані і підписані; 
4) документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за  проведення державної реєстрації ОСББ у сумі 170 грн. 00 коп.

Державному реєстратору забороняється вимагати додаткові  документи для проведення державної реєстрації ОСББ. 

Строк державної реєстрації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації ОСББ. Не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації  ОСББ державним реєстратором видається (надсилається рекомендованим листом) уповноваженій ОСББ особі один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації ОСББ та виписка з Єдиного державного реєстру. Державний реєстратор у день державної реєстрації ОСББ зобов'язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації ОСББ. 

2. Проведення реєстрації ОСББ в органах статистики
Для проведення реєстрації ОСББ в органах статистики, уповноважена особа повинна подати: 
1) запит - зразок надається в органах статистики; 
2) виписку з Єдиного державного реєстру (оригінал та ксерокопію);
3) документ про оплату з відміткою банку - 25 грн. 94 коп.

3. Проведення реєстрації ОСББ в органах Державної податкової служби України
Для проведення реєстрації ОСББ у органах державної податкової служби за його місцезнаходженням уповноважена особа повинна подати:
1) заяву за ф. № 1-ОПП; 
2) виписку з Єдиного державного реєстру (оригінал та ксерокопію);
3) заява за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій;
4) копії установчих документів - Статут ОСББ та Протокол про проведення Установчих зборів ОСББ.
Після цього ОСББ має бути внесено до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

4. Проведення реєстрації ОСББ в органах Пенсійного фонду України
Взяття на облік ОСББ в органах Пенсійного фонду України здійснюється за місцезнаходженням ОСББ на підставі відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, наданих державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органами Пенсійного фонду. Повідомлення про взяття на облік ОСББ як платника єдиного внеску безоплатно надсилається платнику поштою з повідомленням про вручення наступного робочого дня з дня взяття на облік в органі Пенсійного фонду за формою згідно з додатком 1 до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Попередня публікація по темі:
Створення ОСББ. Частина перша - проведення Установчих зборів

Наступна публікація:
Створення ОСББ. Частина третя - вироблення печаток і відкриття рахунку в банку
15 листопада 2013 р. 14:41:09 Валерія Коломієць Статті в Житло
Немає жодного коментаря
Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі.