Стягнення заборгованості по сплаті аліментів у судовому порядку

Винесення судом рішення про призначення аліментів та визначення їхньої суми (або відсотку від заробітної плати) не є гарантією дійсного отримання позивачем аліментів. Так, часто після винесення позитивного рішення і направлення позивачем виконавчого листа до відповідного відділу виконавчої служби, боржник просто ігнорує його і не виконує. Що робити у такому випадку? Тут ми розглянемо простий для стягувача спосіб.


При утворенні боргу по сплаті аліментів більше як за шість місяців, у стягувача виникає право не лише на стягнення суми заборгованості по аліментах але й на додаткове стягнення неустойки в розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Для цього стягувач повинен подати до суду нову позовну заяву - про стягнення заборгованості по аліментах та неустойки.

Для початку стягувач на протязі кількох місяців, що передують подачі позову може направити до виконавчої служби у якій перебуває виконавчий лист скаргу із вимогою здійснити стягнення аліментів у примусовому порядку і повідомити, на якій стадії перебуває виконавче провадження. На такі скарги виконавча служба повинна надати мотивовану відповідь. Копію відповіді або повідомлення про вручення поштового листа (у разі неотримання відповіді) стягувач повинен додати до Позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах та неустойки. Ця вимога не є обов'язковою, але при розгляді справи стягувач вже має докази бездіяльності або “відписки” виконавчої служби.

Також необхідно здійснити розрахунок неустойки: 1% від суми заборгованості по аліментах за кожен день прострочення. Приклад розрахунку неустойки міститься у Позовній заяві про стягнення боргу по аліментах та неустойки, що можна завантажити у підрозділі “Документи” розділу “Сімейні відносини”.

Хочемо наголосити, що судовий збір за подачу позовної заяви про стягнення боргу по аліментах та неустойки - не сплачується.

Переважно несплата боржником аліментів буває пов'язана із здійсненням останнім для цього умисних дії (зміна місця проживання чи місця роботи без попередження про це виконавчої служби, приховування доходів тощо). В такому випадку одночасно із подачею позовної заяви про стягнення боргу по аліментах і неустойки радимо стягувачу подати до міліції заяву про вчинення злочину передбаченого ст.164 Кримінального Кодексу України “Ухилення від сплати аліментів на утримання дитини”. В такому випадку, до райвідділу слід принести копії усіх відповідних документів: рішення суду про сплату аліментів, виконавчий лист, відповіді з виконавчої служби (підтвердження, що виконавчій службі не відомо, де проживає боржник), документи на дитину тощо. Після подачі відповідної заяви не забувайте забрати у працівника міліції, якому ви подавали заяву, відривний корінець!

Зразок Позовної заяви про стягнення аліментів можна завантажити у підрозділі “Документи” розділу “Сімейні відносини”.
Немає жодного коментаря
Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі.