Майже 100 тисяч українців стоять у чергах паспортних столів

Київ – Уже за тиждень в Україні знову почнуть видавати закордонні паспорти. І тепер бланки для них друкуватиме не консорціум «ЄДАПС», а державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна», а відтак і ціна самого бланка зменшиться майже вдвічі. Про це заявив керівник Державної міграційної служби Микола Ковальчук. І доки експерти говорять про зменшення ціни за оформлення паспорта, майже 100 тисяч українців стоять у чергах паспортних столів. Тим часом відпустки та ділові зустрічі зриваються, а чиновники не обіцяють ніяких компенсацій.

У паспортному столі на Подолі в Києві сьогодні, як завжди – черга у понад півсотні осіб. А на вихідних, кажуть очевидці – «взагалі армагедон».

«Я 21 червня прийшла, заплатила, а черга була така велика, що в шість годин вечора за мною ще було чотири людини. 25 червня я приїхала, але висіло оголошення, що не працює паспортний стіл, хоча 21-го не було про це жодної інформації. 27-го я теж не змогла пройти. Сьогодні я приходжу, а тут знову така черга. У мене запитання: коли ми приходимо до секретаря з оплаченими квитанціями, якби секретар нам видав конкретний талончик на час – цієї ситуації не було б», – говорить мешканка столиці Тетяна Захарченко.

А от іншій киянці – Христині Задоріній – важливо не швидко без черги, а, головне, вчасно отримати паспорт і виїхати на давно запланований відпочинок. А це, через припинення оформлення термінових закордонних паспортів, нині під загрозою.

«Не кожен за рік планує свою відпустку заздалегідь. І ми зараз заплатили за терміновий закордонний паспорт, але його, мабуть, нам не віддадуть. Я просто чула, що зараз не є актуальним прискорене отримання документів», – каже жінка.

«Поліграфкомбінат із 8 липня друкуватиме паспорти»

Перестали приймати документи на оформлення термінових паспортів, які робляться в термін до 10 днів, наприкінці минулого місяця. Це сталося у зв’язку зі зміною виробника бланків закордонних паспортів. Раніше їх виготовляв консорціум «ЄДАПС». А тепер буде це робити державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна», з яким Державна міграційна служба уже 8 липня укладе контракт на виготовлення бланків закордонних паспортів, і відразу ж після підписання контракту підприємство почне друк бланків. Про це заявив голова відомстваМикола Ковальчук.

Ціна бланка буде 82,2 гривні
Микола Ковальчук

«Ціна бланка буде 82,2 гривні. Поліграфкомбінат із 8 липня приступить: як ми тільки підписуємо договір, відразу друкуватиме паспорти. Потужність там до 25 тисяч на добу – це максимальне завантаження, коли люди працюватимуть у три зміни. Якщо в одну, в дві зміни, то я думаю, що 10–15 тисяч він нам буде видавати», – заявив Ковальчук.

За словами чиновника, вже 8–9 липня ті люди, які стоять першими в черзі, почнуть отримувати закордонні паспорти. Голова Держміграційної служби уточнив, що на сьогодні в Україні подали заявки на отримання закордонних паспортів і не можуть їх отримати близько 100 тисяч громадян.

Крім того, чиновник зауважує, що тепер після того, як бланки на паспорти вироблятиме державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна», проблем і перебоїв із бланками більше не буде.

«Тепер важливо, щоб ціна зменшилась для громадян»

Натомість заступник голови правління Центру політико-правових реформВіктор Тимощук не виключає, що знову може виникнути сезонний попит чи попередній виробник бланків може ставити палиці в колеса. Хоча самим українцям не важливо, яке підприємство (державне чи приватне) буде друкувати паспорти, головне – щоб послуга була дешевшою і завжди доступною, говорить фахівець.

«Вартість бланка, який буде виготовлятися на комбінаті «Україна», складає 82 гривні, а те, що раніше «ЄДАПС» оголосив, складало майже 149 гривень. Тобто майже на 70 гривень дешевше. І тепер лише важливо, щоб ця ціна відповідно зменшилась реально для громадян. Тому, якщо громадяни внаслідок зменшення вартості бланка також будуть сплачувати менше за всю паспортну послугу, тоді це буде абсолютно правильним кроком і послідовним. Якщо раптом станеться так, що ми будемо й далі сплачувати десь 400 гривень за стандартний паспорт і майже 800 гривень за прискорену видачу, то для нас особливого значення немає взагалі, чи то друкував «ЄДАПС», чи то комбінат «Україна», – наголошує Віктор Тимощук.

Але голова Державної міграційної служби зауважив, що ціна паспортів для українців, які подали документи для оформлення паспорта протягом 30 днів, не зміниться і складе 377,15 гривні. А для громадян, які звертатимуться за отриманням паспорта прискорено, за 10 днів, вартість послуги зменшиться. Але на скільки саме, Ковальчук не сказав, сьогодні ж ця послуга коштує майже 800 гривень.

Крім того, відповідаючи на запитання, чи надаватиметься яка-небудь компенсація за несвоєчасну видачу закордонного паспорта, чиновник зазначив, що це можливо лише в судовому порядку.

http://www.radiosvoboda.org


Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

Post Navigation